Atlas veestallichtkoepel

De Atlas veestallichtkoepel is de traditionele toepassing van ventilatie en licht door de nok van een agrarisch gebouw, daarom ook wel veestalnok genoemd. De ventilerende lichtkoepel bestaat uit aluminium veestalbeugels en vlak kunststof lichtdoorlatend materiaal. Dit kan zowel in naturel polyester als in glashelder pettalite. De kopse kanten worden afgesloten met polyester kopschotten. De Atlas veestallichtkoepel is leverbaar in vier types met een variatie in ventilatie- en afwerking.

Model 1060 is de “kleine” beugel en Model 1380 de “grote” beugel. Op deze twee types zijn twee varianten gemaakt waarbij een opstaande rand op de voet wordt gelast. Door deze opstaande rand kunnen windgeleide platen worden gemonteerd aan de zijkanten van de veestallichtkoepels. Het gebruik van windgeleide platen zorgt voor minder wind die de stal kan binnen treden, wat een verbetering van comfort geeft. Atlas Acomfa heeft geen CAD-stukken in het assortiment opgenomen.

De koepel licht- en ventilatienok is geschikt voor golfplaten daken en voor alle types geïsoleerde sandwichpanelen daken. Ondanks nieuwe ontwikkelingen in de stallenbouw wordt deze -“goedkope”- veestalnok nog altijd toegepast bij renovatie en het verlengen van bestaande stallen.

Toepassingen:

Voordelen / kenmerken:

Atlas veestallichtkoepel model 1060 (klein)

Onderdelen 1060 (klein)

Atlas veestallichtkoepel model 1060 (klein)
met windgeleide plaat

Onderdelen 1060 (klein) met windgeleide plaat

Atlas veestallichtkoepel model 1380 (groot)

Onderdelen 1380 (groot)

Atlas veestallichtkoepel model 1380 (groot)
met windgeleide plaat

Onderdelen 1380 (groot) met windgeleide plaat

Atlas veestlichtkoepel renovatiemodel

Atlas Acomfa heeft een speciaal renovatiemodel veestallichtkoepel ontwikkeld. Hiermee kunnen bij bestaande lichtkoepels de CAD stukken worden vervangen door windgeleide platen met een borstellijst. Bij een renovatiemodel wordt een aluminium voet met een opstaande rand naast de bestaande onderbeugel geplaatst. Tegen deze opstaande rand wordt de polyester windgeleide plaat gemonteerd waar de borstellijst weer tegen aankomt.

Het voordeel van het plaatsen van een Atlas veestallichtkoepel renovatiemodel ten opzichte van de traditionele CAD stukken is dat de windgeleide plaat los zit van het dak. Hierdoor komt er geen stilstaand water boven in de nok te liggen en het bevordert de levensduur van de veestallichtnok.

Onderdelen 1060 (klein) Reno

Onderdelen 1380 (groot) Reno

Referenties