Atlas Lichtkoepel

Atlas lichtkoepel

Daglicht is belangrijk voor mens en dier. Met het plaatsen van een Atlas lichtkoepel op een dak haalt u optimaal daglicht naar binnen. Atlas lichtkoepel is een totaalprogramma van kwalitatief hoogwaardige lichtkoepels met zowel vaste als ventilerende opstanden.

Atlas lichtkoepels zijn leverbaar in schalen vervaardigd uit acrylaat (PMMA), polycarbonaat (PC) of een combinatie van beide kunststoffen. De schalen zijn leverbaar in de kleuren glashelder, opaal of warmtewerend. Door het aantal schalen te verhogen, verbetert de isolatiewaarde. Zo kan een Atlas lichtkoepel volledig naar het beoogd gebruik samengesteld worden.

De materialen acrylaat en polycarbonaat hebben allebei specifieke voordelen. Acrylaat is ongevoelig voor UV-invloeden en blijft daardoor lang helder. Polycarbonaat is slagvast en heeft het brandgedrag B-s1-d0. Met het combineren van materialen kunnen de voordelen van beide grondstoffen extra benut worden.

De lichtkoepels voldoen aan de normen volgens EN-1783.

Lichtkoepel - Bolvormig - Helder

Maatvoering Atlas lichtkoepel

De dagmaat (B) is de standaard maat bij de lichtkoepel. Dit is de horizontaal gemeten maat van de binnenkant lichtkoepel en/of de bovenkant van de opstand.

De buitenwerkse maat van de koepel (A) is dagmaat + 16 cm. Deze buitenwerkse maat is de horizontale gemeten maat van de uiterste breedte.

De dakuitsparing (C) is de dagmaat + 20 cm. Dit is het gat in het dak waar de opstand op gemonteerd wordt.

Bij een rechte opstand is de dagmaat (B) gelijk aan de dakuitsparing (C).

Uitvoeringen

De schalen van een Atlas lichtkoepel zijn vervaardigd uit geëxtrudeerd polycarbonaat (PC) of Acrylaat (polymetylmetacrylaat / PMMA). Een Atlas lichtkoepel is leverbaar als enkel-, dubbel-, drie-, vier- en vijfwandig. De schalen kunnen in polycarbonaat of acrylaat of een combinatie van beide uitgevoerd worden.

Daarnaast zijn de schalen uit te voeren in de kleuren helder, opaal of warmtewerend opaal.

Bij lichtkoepels acrylaat/polycarbonaat, is bij alle types de buitenste
schaal polycarbonaat en de binnenste schalen zijn acrylaat.

Zie hier de mogelijke maatuitvoeringen

Lichtkoepel Enkelwandig Dubbelwandig Driewandig Vierwandig
Standaard bolvormig acrylaat
Standaard bolvormig polycarbonaat
Standaard acrylaat / polycarbonaat
Lichtkoepel Enkelwandig Dubbelwandig Driewandig Vierwandig
Rond bolvormig acrylaat
Rond bolvormig polycarbonaat
Rond bolvorming acrylaat / polycarbonaat
Lichtkoepel Enkelwandig Dubbelwandig Driewandig
Piramide acrylaat
Piramide polycarbonaat
Piramide acrylaat / polycarbonaat

Schoonmaken
Atlas lichtkoepel

Om de levensduur van lichtkoepels in goede conditie te houden adviseren wij de koepels regelmatig te reinigen (minimum 1x per jaar).

Reinigen van lichtkoepels kan eenvoudig met lauwwarm water en een zachte doek. Eventueel kan er een zachte en niet alkalische zeep aan het water toegevoegd worden. Spoel de kunststof schalen goed af met schoon water. Het gebruik van Vuplex raden wij ook aan. Dit polijstmiddel is speciaal ontwikkeld voor het schoonmaken van transparante kunststoffen en geeft het materiaal een extra beschermlaag.

Gebruik bij het reinigen van Atlas lichtkoepels nooit krassende hulpmiddelen (borstels, schuursponsjes, staalwol, enz.) of agressieve schoonmaakmiddelen.

Opstand

De Atlas Lichtkoepel is verkrijgbaar met twee verschillende opstanden. Een geschuinde opstand en een rechte opstand.

Materiaal eigenschappen

Polycarbonaat is circa 250 keer zo sterk als glas. Daar tegenover is Acrylaat ongeveer 20 keer zo sterk als glas. De brandeigenschappen van Polycarbonaat voldoen volgens de norm EN13501-1 aan de standaard B-s1-d0. Acrylaat valt in de klasse E. Acrylaat is UV-geblokkeerd en blijft langdurig helder.

Afhankelijk van de toepassing en voorwaarden wordt de juiste configuratie van een Atlas Lichtkoepel bepaald.

Toebehoren

Ventilatieraam

Wordt op een bestaande vaste opstand gemonteerd op de bestaande koepel en opstand ventilerend te maken.

Ventilerende opstand

Een ventilerende opstand kan geleverd worden met een handmatige spindel, kettingmotor of een elektrospindel.

Opstand

Een losse opstand gemaakt van PVC kan geleverd worden met een geschuinde rand of een recht opstaande rand.

Daktoegang

Een opstaande rand als daktoegang kan open tot 90 graden. Met een haak kan de daktoegang worden afgesloten.

Materiaal opstand

De opstanden in het Atlas Lichtkoepel programma zijn vervaardigd uit hoogwaardig wit geëxtrudeerd polyvinylchloride (PVC) met een extra slagvaste kwaliteit.

De standaard opstand is schuin. De opstand is geïsoleerd door middel van een negenwandig honingraadstructuur met luchtspouw. De rechte opstand is gevuld met een EPS-vulling. Beide opstanden zijn zeer stevig en hebben een hoge isolatiewaarde. Het oppervlak aan buitenzijde van de opstand is zo geprofileerd dat hechting aan de dakbedekking gegarandeerd is. De binnenzijde is glad afgewerkt en behoeft na montage geen extra behandeling. De opstand is onderaan voorzien van een U-vormige sleuf voor de binnenafwerking met een (gipskarton-) plaat.

Referenties