Zonnepanelen op Stabipol

Zonnepanelen monteren op Stabipol

Hellende daken bekleed met golfplaten zijn zeer goed geschikt voor het installeren van zonnepanelen. De combinatie van dakoppervlak, dakhelling en positionering ten opzichte van de zon geven zonnepanelen een hoog energie rendement. De Stabipol golfplaat wordt gezien als de kunststof vervanger voor de traditionele vezelcement golfplaat. Daken bekleed met Stabipol zijn dan ook uitermate geschikt om zonnepanelen toe te passen.

Stabipol is vervaardigd uit hoogwaardig glasvezelversterkt polyesterhars met supplementen. Vanwege de specifieke producteigenschappen heeft men tijdens de montage van zonnepanelen op Stabipol rekening te houden met enkele zaken.

Bevestigingsmateriaal

Voor de montage van zonnepanelen op een Stabipol dak kunnen in principe de standaard bevestigingssystemen toegepast worden. Voor de montage van het systeem aan de dakconstructie bieden leveranciers beugels en/of stokschroeven aan. Wij adviseren nadrukkelijk stokschroeven te gebruiken. Stabipol is een kunststof product. De draag- en lastkrachten zijn anders dan bij vezelcement golfplaten. met stokschroeven draagt het bevestigingssysteem meer op de gordingen. Met een beugel draagt het bevestigingssysteem meer op de platen en
raden wij af.

Ventilatieruimte

Door de zonnewarmte kunnen oppervlakte van daken hoge temperaturen bereiken. Zonnepanelen genereren door de energieontwikkeling warmte. De combinatie van beide vraagt om voldoende ventilatieruimte tussen het dak en de zonnepanelen. Oververhitting kan brand veroorzaken. Stabipol is een kunststof product. Door haar specifieke eigenschappen dient er extra ventilatie aanwezig te zijn. Wij adviseren een minimale ruimte van 150mm tussen de bovenkant van Stabipol en de onderkant van het zonnepaneel aan te houden.

Beloopbaarheid

Stabipol golfplaten kunnen onder geen enkele omstandigheid gebruikt worden als beloopbaar oppervlak. Bij het betreden van een dak bekleed met Stabipol, dient men te alle tijde loopplanken te gebruiken. Het plaatsen van zware gewichten direct op Stabpol wordt ten strengste afgeraden.

Montage

Een vakkundig persoon dient uiteindelijk te bepalen hoe zonnepanelen om een Stabipol dak gemonteerd worden. Dit is diegene die het best kan beoordelen aan wat voor omstandigheden de gehele installatie wordt blootgesteld en aan welke bouwkundige voorwaarden voldaan
heeft te worden