Wat is polycarbonaat

Polycarbonaat is een steeds vaker gebruikt kunststof vanwege de lange levensduur, slagvastheid en het goede brandgedrag.

Maar wat is polycarbonaat precies? Een polycarbonaat (PC) een thermoplastisch polymeer waarbij de monomeren verbonden zijn door de carbonaatbinding (…O-CO-O-…). Polycarbonaat is een stevig, hard en doorzichtig materiaal dat in tegenstelling tot de meeste andere kunststoffen hogere temperaturen aan kan. Het is gemakkelijk in gebruik en wordt daarom veel gebruikt voor een groot gebied aan toepassingen. Polycarbonaat wordt bijvoorbeeld gebruikt om cd’s en dvd’s te maken, maar ook veiligheidsbrillen, helmen, helmvizieren, politieschilden, verschillende mobiele telefoons, drinkflessen en verpakking van voedingsmiddelen zijn vaak van polycarbonaat. Polycarbonaat dat in contact komt met voedingsmiddelen kan er voor zorgen dat het schadelijke bisfenol A door de mens opgenomen wordt.

Sythese van polycarbonaat uit bisfenol A en fosgeen wordt in de afbeelding links weergegeven.

Polycarbonaat wordt gevormd door de polymerisatiereactie van een tweewaardig alcohol (een diol) met een carbonylhoudende verbinding, gewoonlijk fosgeen. Het meest gebruikte diol is het aromatische bisfenol A; maar andere aromatische (bijvoorbeeld resorcinol, hydrochinon, 4,4′-bifenol…) of alifatische diolen (bijvoorbeeld isosorbide) zijn ook mogelijk, eventueel in combinatie. In plaats van fosgeen kan men bijvoorbeeld difenylcarbonaat of bismethylsalicylcarbonaat (BMSC) gebruiken.