Blog Asbest

Uw asbestdak vervangen

Golf- en profielplaten zijn er in verschillende materialen, types en afmetingen. Voorheen werden de golfplaten gemaakt van asbest / cementvezels.
Sins 1993 is asbest niet meer toegestaan, maar in oude woningen, schuren of stallen kan nog asbestcement aanwezig zijn.

Asbesthoudende golfplaten waren vroeg erg populair als dakbedekking. De platen waren sterk, gingen lang mee en waren goedkoop. Asbest zit vooral verwerkt in daken van schuren en stallen.

Met name in de agrarische sector werden deze golfplaten veel toegepast. Bij landbouwbedrijven kan ook asbest zijn gebruikt in gevelbekleding.

Asbest en volksgezondheid
Asbest is een stof die gevaarlijk kan zijn voor de volksgezondheid. De asbestdaken zijn door de jaren heen vaak aangetast door weersinvloeden als wind, regen en vorst. Hoe ouder een asbestdak, hoe groter de kans dat asbestvezels vrijkomen. Het is daarom verstandig om uw asbestdak te vervangen.

Om uw dak te controleren op asbestgolfplaten, zijn er de volgende codes. Deze zijn te vinden op de een-na-laatste golf van de plaat.

  • Golfplaten bevatten wél asbest: AT, NF, CAF
  • Golfplaten bevatten géén asbest: NT, AF, AFM, NA, Ap of NV

Als alternatief voor asbesthoudende platen worden kunststof platen gebruikt. De meest bekende platen Stabipol, polycarbonaat en polyester golfplaten.

Stabipol golfplaat wordt gezien als kunststof vervanger van de traditionele asbestcement/ vezelcement golfplaten. De golfplaten zijn volledig ingekleurd en laten geen licht door. Het voordeel ten opzichte van de vezelcement plaat is de montage, licht van gewicht en gemakkelijk hanteerbaar. Klik hier voor meer informatie over Stabipol.

Polycarbonaat golfplaten worden gekenmerkt door slagvastheid, hoeveelheid van licht door laten en levensduur. Daarnaast zijn deze golfplaten ook 3-wandig 6mm te leveren en toepasbaar met de Stabipol golfplaten. Klik hier voor meer informatie voor polycarbonaat golfplaten.

Polyester traditionele golfplaten blijven vanwege de vele gebruikstoepassingen en mechanische eigenschappen populair. Klik hier voor meer informatie over polyester golfplaten.

Voor meer informatie over asbestdaken verwijzen wij u door naar de website van InfoMil.