Polycarbonaat

Vergelijking van polycarbonaat en glas voor veiligheids- en beveiligingstoepassingen

Bij keuze tussen glas of polycarbonaat gaat het om meer dan esthetiek. Hoewel polycarbonaat veelzijdig genoeg is om vele ontwerpuitdagingen aan te gaan, is het ook extreem sterk, biedt het effectieve isolatie tegen hitte, kou en UV-straling. Bovenal biedt polycarbonaat een ongeëvenaard installatie gemak. 

Houdt bij het afwegen van de voordelen van polycarbonaat ten opzichte van glas rekening met de volgende belangrijke kenmerken:

1. Sterker en lichter

Polycarbonaat biedt het beste van twee werelden: het is 200 keer sterker en het is meer dan 50% lichter dan glas, zonder afbreuk te doen aan natuurlijke daglichttransmissie en hoge helderheid,

Plaatdikte Gewicht (Kg/m²)
mm Glas Poycarbonaat
2 4.90 2.40
3 7.34 3.60
4 9.80 4.80
5 12.24 6.00
6 14.68 7.20
8 19.60 9.60
10 24.48 12.00
Vergelijking 3

2. Superieure thermische isolatie

Vergelijking 2

Effectieve thermische isolatie is niet alleen ‘fijn om te hebben’, maar is tegenwoordig ook een must. Meerwandige polycarbonaat beglazing biedt meer dan 20% betere isolatie dan zijn glazen tegenhanger.

Plaatdikte K-waarde
mm Glas Poycarbonaat
3.0 5.87 5.49
5.0 5.80 5.21
6.0 5.77 5.09
9.5 5.68 4.69
12.0 5.58 4.34

3. Besparen op energiekosten

De voordelen van een goed geïsoleerd gebouw gaan veel verder dan het aangenaam maken voor de bewoners, ongeacht het weer buiten. Het levert ook forse kostenbesparingen op. Materialen met hogere U-waarden zijn slechte isolatoren en leiden tot meer warmteverlies. Dikkere platen met een lagere U-waarde bieden meer isolatie en minder warmteverlies. Het gebruik van meerwandig polycarbonaat resulteert in een aanzienlijke verlaging van de energiekosten, zowel voor verwarming in de winter als voor airconditioning in de zomer. Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van zonwerende platen uitstekende isolatie biedt en ook airconditioningkosten verlaagt vanwege infrarood reflectie en verminderde warmte ontwikkeling.

Plaatdikte U-waarde (W/m²K)
mm Glas Poycarbonaat
3.0 5.81 5.47
5.0 5.72 5.47
6.0 5.68 5.07
8.0 5.60 4.48
10.0 5.52 4.63
12.0 5.45 4.43

4. Veelzijdig polycarbonaat biedt installatiegemak

Vergelijking 4

Het gebruik van polycarbonaat maakt een einde aan de ontwerpbeperkingen van glas, waardoor de implementatie van gebogen ontwerpen eenvoudig en gemakkelijk wordt. Omdat installateurs tijdens de installatie van een polycarbonaat ter plekke koud kunnen buigen, is er geen dure rolvorming van glas meer nodig, zijn er geen stootvoegen benodigd en kunnen platen uit één lengte worden gebruikt. Het gebruik van één lengte zorgt voor een betere bescherming tegen lekkage en maakt een snelle en eenvoudige installatie mogelijk. Het zagen en boren van polycarbonaat kan op locatie worden uitgevoerd.

Vergelijking 5

Hoewel de oplossingen kunnen verschillen in grootte, gebruik, textuur en tinten, delen ze allemaal dezelfde inherente eigenschappen die polycarbonaat zo’n geweldig alternatief voor glas maakt: duurzaamheid, lichtgewicht, veelzijdigheid, flexibiliteit en lichttransmissie.

5. Polycarbonaat biedt de bescherming tegen UV-straling

Vergelijking 6

Meer dan ooit tevoren is effectieve blootstelling aan ultraviolette (UV) zonnestraling een belangrijk aandachtspunt bij het plannen van transparante dakbedekking, vooral voor toepassingen zoals dakbedekking voor zwembaden of terrasoverkappingen.

Terwijl correct aangebracht zonnebrandcrème een effectieve bescherming biedt, is polycarbonaat de meest effectieve barrière. De UV-stralen worden nagenoeg volledig geblokkeerd.

6. Polycarbonaat biedt effectieve controle over lichttransmissie en diffusie

De hoeveelheid licht die een gebouw binnenvalt, heeft een aanzienlijk effect op de gezondheid en het welzijn, evenals op de werkomstandigheden. Opaal polycarbonaat kan worden toegepast om een bepaald percentage licht door te laten en om UV stralen en zonnewarmte te beheersen.

Vanwege de ongelooflijke isolerende eigenschappen wordt meerwandig polycarbonaat vaak gebruikt voor kassen en tuincentra. Het vereist zeer weinig onderhoud en biedt de kweker een betere controle over de lichttransmissie en de verspreiding van het licht.